top of page

KÜRTAJ - KIZLIK ZARI

Kızlık Zarı Muayenesi ve Dikimi

Kızlık Zarı Muayenesi ve Dikimi:

Hymen (kızlık zarı) genital dudaklara yaklaşık 1-1.5 cm uzaklıkta,muayene esnasında kolaylıkla görülebilecek bir yapıdadır. Kızlık zarı yapısı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir ve bu sebeple ilişki esnasında oluşabilecek kanama da farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde, doğuştan olarak kızlık zarı açıklığı çok geniştir ve ilk cinsel ilişkide hiç kanama olmayabilir. Bazı kişilerde de kızlık zarı açıklığı hiç olmayabilir ve adet kanamasının rahimden vajen dışına akışını engelleyebilir.   

Hymenoplasti, cinsel ilişki, herhangi bir müdahale veya travma sonrasında hasar gören kızlık zarının onarılması işlemidir. Kalıcı veya geçici şekilde bu operasyon yapılabilir.  Geçici kızlık zarı dikimi planlanan cinsel ilişkiden 3-7 gün önce yapılabilirken, kalıcı kızlık zarı dikimi planlanan ilişkiden en azından 2 ay önce yapılmış olmalıdır. Kalıcı kızlık zarı dikiminde en uygun dönem adet bitimindeki günlerdir. Bu operasyon döneminde dikişlerin sağlıklı bir biçimde iyileşmesi  için, vajende aktif enfeksiyon olmaması önemlidir. Uygun teknikle yapılmış olsa bile, hekimin önereceği bir zamanda kontrol yapılmasında fayda vardır. Sağlıklı bir biçimde iyileşmiş dokuda ,erkeğin bu operasyonun yapıldığını anlaması mümkün değildir ve ilişkide kanama garantidir, ancak böyle bir operasyonun yapıldığı kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından tespit edilebilmektedir.

 

İstenmeyen Gebelik Kürtajı:

Kürtaj rahim içinin boşaltılması işlemidir. Rahim içi patolojilerin incelenmesi, anormal vajinal kanamaların tanı ve tedavisi, isteğe bağlı olarak gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılabilir.

Ülkemizde 10 haftadan daha küçük gebelikler yasal olarak kürtajla alınabilir. Gebelik büyüklüğü, adetleri düzenli olan bir kadında son görülen âdetin başladığı günden itibaren hesaplanır, ancak adet düzensizliği varsa gebelik büyüklüğü ultrasonda ölçümlerine göre belirlenir.

İşlem lokal anestezi ya da genel anestezi( tam uyuma) altında yapılabilir. Lokal anestezi altında hasta uyanıktır ve hafif bir ağrı hissedilebilir. Genel anestezi altında ise hasta herhangi bir ağrı-acı hissetmez. İşlem lokal anestezi altında yapılmışsa 10-15 dakika sonra, genel anestezi altında yapılmışsa 30-40 dakika sonra hasta klinikten ayrılabilir.

İstenmeyen Gebelik Kürtajı

Ölü Bebek Kürtajı:

Herhangi bir sebeple kalp atımı durmuş yaklaşık 12 haftaya kadar olan gebelikler istenmeyen gebelik kürtajı ile benzer uygulamayla rahimden tahliye edilebilir. 12 haftadan daha büyük gebeliklerde rahim ağzına yerleştirilen düşüğü tetikleyici ilaçların ve rahim kasıcı serumların uygulanması gerekebilir. Bu durumda hastanede daha uzun bir yatış süresi gereklidir. Tetiklenen düşük sonrası rahim içerisinde muhtemelen kalabilecek plasenta ve gebelik zarlarının küretajı yapılır.

Ölü Bebek Kürtajı

Tanı Amaçlı Rahim İçi Kürtaj:

Gebe olmayan bir kadında anormal vajinal kanamanın sebebinin araştırılması amacıyla rahim içerisinin kazınması işlemidir. Anestezili ve anestezisiz uygulanabilir. İşlem esnasında alınan doku parçaları patolojik incelemeye gönderilir. Sonuca göre tedavi planlanır.

Tanı Amaçlı Rahim İçi Kürtaj
bottom of page